یکی از خدمات تخصصی ارائه شده در مرکز سخت افزار ایران، تعمیر فلت لپ تاپ است. اما فلت چیست و چه کاربردی در این دستگاه ها دارد؟ تصویری که در نمایشگر مشاهده می کنید به واسطه یک کابل که همان فلت لپ تاپ است از مادربرد به نمایشگر یا همان ال سی دی انتقال یافته و نمایش داده می شود. این کابل از چند رشته سیم نازک تشکیل شده و ساختاری بسیار تخت دارد. فلت در لپ تاپ ها جزو قطعات بسیار حساس است و معمولا جزو مواردی است که بیشترین میزان خرابی را در لپ تاپ دارد.
در صورت خرابی و پاره شدن فلت برای بازیابی مجدد کیفیت تصویر باید با انجام تعمیرات فلت لپ تاپ مشکلات به وجود آمده در دستگاه را برطرف کرد. در واقع با خرابی فلت در لپ تاپ ها انتقال تصاویر از مادربرد به ال سی دی مختل شده و در نتیجه آن نمایش تصاویر با مشکل مواجه می شود. در این جا می خواهیم با دلایل خرابی این قطعه و نشانه های خرابی آن بیشتر آشنا شویم و فرایند تعمیر فلت لپ تاپ را بررسی کنیم.
نشانه های خرابی فلت ال سی دی لپ تاپ
برای تعمیر فلت لپ تاپ باید ابتدا با نشانه های خرابی این قطعه آشنا شد. مهم ترین نشانه های خرابی فلت ال سی دی لپ تاپ شامل موارد زیر می شود:
- لپ تاپ روشن می شود، اما در حالی که دستگاه در حال کار است صفحه نمایش آن بسیار تاریک است، به این حالت No-Boot گفته می شود.
- کم نور بودن نمایشگر و افت کیفیت تصویر
- تغییر رنگ تصویر در بخش هایی از صفحه نمایش
- عدم نمایش هر گونه تصویری در نمایشگر و کار کردن دستگاه با یک مانیتور خارجی
- تاریک شدن صفحه نمایش بعد از چند بار چشمک زدن نمایشگر
- سیاه و سفید شدن صفحه نمایش
- نمایش خطوط راه راه افقی یا عمودی روی صفحه نمایش که معمولا با تکان دادن دستگاه این خطوط تغییر می کنند.
دلایل عمده خرابی فلت نمایشگر لپ تاپ
معمولا مشکلات عمده فلت که موجب بروز مشکلات مرتبط با آن می شود به دنبال پارگی این کابل است. همان طور که پیش از این هم گفته شد فلت قطعه ای بسیار حساس است و احتمال خرابی آن بالاست. رایج ترین دلایلی که می تواند به فلت آسیب برساند وارد شدن ضربه به محل قرار گیری فلت است. این قطعه معمولا یا در کنار لولای لپ تاپ یا درون آن قرار دارد. در نتیجه در زمان باز و بسته شدن درب لپ تاپ در صورت رعایت نکردن ممکن است این قطعه حساس آسیب ببیند و پاره شود. شکستگی لولای درب لپ تاپ نیز می تواند موجب خرابی فلت شود.
گاهی نیز به دنبال باز کردن لپ تاپ برای تعمیر سایر قطعات داخلی، خصوصا تعمیر ال سی دی لپ تاپ، تعمیرات برد و تعمیر لولای درب لپ تاپ، به دلیل رعایت نکردن اصول حرفه ای توسط تعمیرکار این قطعه آسیب می بیند و خراب می شود. در نتیجه باید با تعمیر فلت لپ تاپ مشکلات به وجود آمده در نمایشگر را برطرف کرد.
هزینه تعمیر فلت لپ تاپ
برای تعمیرات فلت لپ تاپ باید هزینه های مختلفی را در نظر گرفت. دلیل آن هم این است که در لپ تاپ های مختلف با ساختار و فناوری های مختلف ساخت، فلت های متفاوتی نیز به کار رفته و همین موجب تفاوت در قیمت و هزینه های نهایی تعمیر فلت لپ تاپ می شود.
فلت های ال سی دی و فلت های ال ای دی مهم ترین دسته بندی این قطعات است. این فلت ها ساختار متفاوتی دارند و در ارتباط با دیگر قطعات عمل می کنند. به این ترتیب به دلیل متفاوت بودن هزینه های مربوط به فرایند تعمیر، قیمت فلت برای تعویض آن و مواردی از این دست هزینه تعمیر فلت نیز متفاوت است. در مدل ها و برندهای مختلف لپ تاپ نیز قیمت کابل فلت متفاوت است که قطعا در هزینه های نهایی تعمیرات این قطعات موثر خواهد بود.
نحوه تعمیرات فلت لپ تاپ
زمانی که تصویر در یک لپ تاپ دچار مشکل می شود، ابتدا باید دید نشانه هایی مبنی بر خرابی فلت در لپ تاپ دیده می شود یا خیر. به این ترتیب باید لپ تاپ به صورت کامل عیب یابی شود تا بعد از عیب یابی تخصصی مشخص شود که آیا مشکل ایجاد شده از فلت است یا خیر. برای بررسی شرایط و مشکلات فلت، تعمیرکار باید سیگنال های خروجی گرافیک را کنترل کرده تا بتواند بر مبنای آن تعمیرات فلت لپ تاپ را انجام دهد.
بعد از آن باید نوع فلت و میزان خرابی مشخص شود تا دید آیا می توان با تعمیر فلت لپ تاپ مشکل ایجاد شده در نمایشگر را برطرف کرد یا خیر. گاهی اوقات باید در کنار فلت، به تعمیر ال سی دی یا مادربرد هم نیاز است، چرا که خرابی این قطعات نیز می توانند در کنار فلت نمایش تصاویر در صفحه نمایش لپ تاپ را با مشکل مواجه کنند. تعمیرکار تعمیر لپ تاپ باید برای تعمیر این قطعه بسته به مدل دستگاه و محل قرارگیری فلت، با استفاده از ابزارهای تخصصی لپ تاپ را باز کرده تا به فلت دسترسی یابد.
تعویض فلت لپ تاپ
مهم ترین راه کاری که برای تعمیر فلت لپ تاپ وجود دارد تعویض این قطعه است، چرا که معمولا میزان آسیب به نحوی است که تعمیر آن امکان پذیر نیست و این کابل پاره شده است. تعویض کردن فلت فرایند حساسی است و باید حتما انجام آن را به یک تعمیرکار ماهر سپرد. بعد از این که کابل فلت ال سی دی مخصوص لپ تاپ مورد نظر خریداری و تهیه شد، در مرحله اول برای تعویض این قطعه باید برق لپ تاپ از آن جدا شود.
سپس باید قاب پشتی لپ تاپ را باز کرده و بعد از آن هم پوشش های لاستیکی که معمولا دور قاب ال سی دی قرار دارد را جدا کرد. مرحله بعدی نوبت به جدا کردن قاب ال سی دی است. بعد از آن زمانی که تعمیرکار به محل قرار گیری کابل فلت دسترسی پیدا کرد باید با جدا کردن کابل فلت قبلی، کابل فلت جدید را جای گذاری کرد. در خصوص جدا کردن کابل از کانکتورها باید دقت بسیار زیادی به خرج داد.
پیشنهاد نوت بوک سرویس: دلیل سیاه شدن صفحه لپ تاپ
نکات مهم در تعمیر فلت لپ تاپ
در درجه اول برای تعمیرات فلت لپ تاپ باید به نوع دستگاه و کابل فلت مورد استفاده در آن دقت کرد و نوع آن را در زمان تعمیر و خصوصا تعویض این قطعه در نظر گرفت. نکته مهم بعدی مربوط به رعایت جانب احتیاط در خصوص انجام مراحل تعمیر یا تعویض این قطعه است. برای مثال حتما باید دستگاه از برق جدا شده باشد تا مشکلی در لپ تاپ به وجود نیاید. برای مثال جدا نکردن کابل برق ممکن است موجب اتصالی کردن دستگاه شود.
علاوه بر این رعایت نکردن نکات اصولی خصوصا در زمان تعویض فلت لپ تاپ می تواند به صفحه نمایش و کیبورد نیز آسیب برساند، چرا که برای تعمیر این قطعه باید نمایشگر را باز کرد. دقت به نحوه باز و بسته کردن پیچ و مهره ها و جا زدن قطعات مختلف از جمله موارد مهمی است که باید در زمان تعمیر یا تعویض فلت به آن توجه کرد. اگر با نشانه های خرابی فلت مواجه شدید هر چه سریع تر باید برای تعمیر فلت لپ تاپ اقدام کنید چرا که خرابی این قطعه به مرور می تواند به ال سی دی یا مادربرد نیز آسیب وارد کند و ممکن است مجبور به تعمیر مادربرد لپ تاپ یا ال سی دی نیز شوید.