شاید شما هم اسم ویندوز سرور را شنیده باشید اما به صورت دقیق با مشخصات و ویژگی های این نوع ویندوز آشنایی نداشته باشید. از طرفی نیز برای بسیاری این سوال مطرح می شود که آیا این نوع ویندوز با ویندوز معمولی یا همان ویندوز دسکتاپ متفاوت است و چه تفاوت ها و شباهت هایی بین windows Server با ویندوز معمولی وجود دارد. هر دوی این ویندوز ها زیر مجموعه سیستم عامل ویندوز هستند. با این حال تفاوت هایی بین آن ها وجود دارد. در ادامه می خواهیم به بررسی ویندوز سرور، زمینه کاربرد و استفاده از آن، مقایسه آن با ویندوز معمولی و بررسی شباهت ها و تفاوت های بین این دو بپردازیم تا آن دسته از کاربرانی که اطلاعات زیادی در باره ویندوز های سرور ندارند بتوانند به درک روشنی از این نوع سیستم عامل برسند.
ویندوز سرور چیست و چه ویژگی هایی دارد؟
سیستم عامل ویندوز به صورت کلی در دو نسخه دسکتاپ و سرور عرضه می شود. نسخه های سرور سیستم عامل ویندوز هم دارای نسخه های متعددی است که معمولا آن ها را بر اساس سال انتشار نام گذاری می کنند. به ویندوز های سرور، ویندوز های با کارایی تجاری می گویند. به این معنی که معمولا ویندوز سرور به عنوان یک نرم افزار تجاری شناخته می شود. به مراتب به دلیل زمینه کاربردی که دارد، مشخصات آن بالاتر و قدرت مند تر است.
مشخصات و ویژگی های سخت افزاری ویندوز های سرور معمولا بسیار بالاتر و قوی تر هستند. این نوع ویندوز همان طور که از نام آن هم مشخص است، برای سیستم های سرور طراحی شده است و از این رو می توان آن را یک نسخه تجاری در نظر گرفت که اختصاصا توسط مایکروسافت برای این منظور طراحی شده است. این ویندوز برای کنترل داده ها و برنامه های ذخیره شده در بین کاربران متعدد کاربرد دارد.
تفاوت ویندوز سرور با ویندوز معمولی در چیست؟
اولین تفاوت این دو ویندوز با یک دیگر را می توان از نام آن ها متوجه شد. ویندوز معمولی یا دسکتاپ برای کاربری خانگی یا کاربری معمولی و شخصی طراحی شده و معمولا از آن برای سیستم های شخصی و لپ تاپ ها و کامپیوتر های خانگی استفاده می شود. اما زمانی که در امور تجاری و شرکت ها از سیستم سرور استفاده می شود، به جای ویندوز های معمولی از windows Server استفاده می شود. سایر تفاوت های مهم این ویندوز سرور با ویندوز معمولی شامل تفاوت شان در فضای ذخیره سازی، قابلیت های کنترل شبکه، دسترسی ها، پشتیبانی ها، اتصالات شبکه، به روز رسانی ها، هزینه های نصب و مواردی از این دست می شود. در ادامه با جزئیات بیشتری تفاوت های این دو ویندوز را بررسی خواهیم کرد.
این مقاله را از دست ندهید: از کجا بفهمم ویندوز چند است؟
تفاوت فضای ذخیره سازی و کنترل دو ویندوز
یکی از مهم ترین تفاوت هایی که بین ویندوز سرور با ویندوز معمولی وجود دارد، تفاوتی است که در فضای ذخیره سازی در دسترس دو ویندوز وجود دارد. این تفاوت هم بیشتر مربوط به زمینه استفاده از دو ویندوز است. ویندوز های سرور از آن جایی که معمولا در سرویس هایی که از طریق شبکه استفاده می شوند کاربرد دارند، به فضای ذخیره سازی بیشتری نیاز دارند تا بتوانند کار اشتراک گذاری داده ها و خدمات بین کاربران متعدد را به خوبی انجام دهند. به این ترتیب هم کار کنترل، مدیریت شبکه خصوصا شبکه های شرکتی و هم فضای دسترسی windows Server نسبت به ویندوز دسکتاپ بیشتر است. ویندوز های معمولی تنها برای محاسبات روزانه و کاربری های معمولی مورد استفاده قرار می گیرد و فضای ذخیره سازی و ابزار های کنترل آن ها متناسب با همین زمینه کارایی است.
تفاوت دسترسی در ویندوز معمولی با سرور
مورد قابل توجه دیگری که می توان به عنوان تفاوت بین دو ویندوز به آن اشاره کرد، میزان دسترسی آن ها است. به صورت کلی میزان دسترسی در ویندوز سرور کم تر از ویندوز معمولی است. در سیستم های سرور نمی توان به حساب کاربری مایکروسافت دسترسی پیدا کرد. در نتیجه معمولا دامنه دسترسی ها در ویندوز های سرور به نسبت ویندوز های معمولی بسیار محدود تر است. کاربرانی که از ویندوز سرور استفاده می کنند نمی توانند از حساب کاربری مایکروسافت خود در یک سیستم دیگر استفاده کنند. به این ترتیب امکان دانلود فایل ها و موارد ضروری در سیستم های تحت windows Server وجود ندارد و نمی توان آن ها را از Office App دانلود کرد.
پیشنهاد سایت: تایپ صوتی در ویندوز 10
تفاوت در اتصالات شبکه بین دو ویندوز
مورد مهم دیگر در ایجاد تفاوت بین ویندوز سرور با ویندوز معمولی، تفاوتی است که در اتصالات شبکه این دو وجود دارد. قطعا از آن جایی که در خصوص کاربرد و ماهیت windows Server گفتیم، این نسخه از ویندوز قابلیت های بالاتری در اتصالات شبکه دارد و می تواند به تعداد بالاتری از شبکه ها متصل شود. این در حالی است که ویندوز های معمولی قادر به پشتیبانی از تعداد بالای اتصالات شبکه نیستند. معمولا نهایتا در ویندوز دسکتاپ قابلیت اتصال به 20 شبکه وجود دارد. اما در ویندوز های سرور این امکان وجود دارد که به صورت نامحدود به هر تعداد اتصال شبکه ای که لازم است دسترسی داشته باشد و می تواند اتصالات بالایی را پوشش دهد. البته قطعا باید سیستم ها از ظرفیت های سخت افزاری کافی و سطح بالایی برخوردار باشند تا بتوان از این قابلیت استفاده کرد.
به روز رسانی های ویندوز
تفاوت دیگر ویندوز معمولی و سرور در مورد به روز رسانی هایی است که برای آن ها وجود دارد. در این مورد مزیت های ویندوز دسکتاپ به سرور برتری پیدا می کند. در این زمینه ویندوز دسکتاپ به روز رسانی های سریع تر و به منظم تری دارد و معمولا آپدیت های ویندوز دسکتاپ در بازه های زمانی بیشتر و دقیق تری منتشر می شود. اما در مورد ویندوز سرور این ویژگی صدق نمی کند و معمولا به روز رسانی های آن در زمان بندی های منظمی منتشر نمی شود. در مورد ویندوز دسکتاپ، نسخه ویندوز 10 حتی امکان به روز رسانی های خودکار در بازه های زمانی منظم را نیز دارد. البته در صورت نیاز به عدم به روز رسانی خودکار، می توان از طریق آموزش نحوه غیر فعال کردن آپدیت خودکار ویندوز 10، این ویژگی را بسته به تمایل و نیاز تنظیم کرد.
تفاوت در پشتیبانی کردن از هسته ها
یک تفاوت دیگر در بین ویندوز معمولی و سرور در قدرت پشتیبانی آن ها از هسته هاست. در این زمینه کفه برتری به سمت ویندوز سرور است و این ویندوز می تواند از تعداد بی نهایت هسته پشتیبانی کند. این در حالی است که در خصوص ویندوز دسکتاپ قدرت پشتیبانی از هسته به میزان بیت آن نسخه از ویندوز بستگی دارد. هر چه این عدد بیشتر باشد، ویندوز معمولی از میزان هسته های بیشتری پشتیبانی می کند. برای مثال یک نسخه 32 بیتی ویندوز 10 تنها از 32 هسته پشتیبانی می کند. پشتیبانی کردن windows Server از تعداد هسته های نامحدود مزیتی است که برای نوع کاربرد و استفاده آن اهمیت دارد.
تفاوت در هزینه های دو ویندوز
در نهایت نکته مهم دیگری که تفاوت بین ویندوز سرور و ویندوز معمولی را نشان می دهد، تفاوتی است که در هزینه های هر دوی این ویندوز ها وجود دارد. از لحاظ قیمت ویندوز، windows Server به دلیل امکانات و ویژگی های تخصصی تری که دارد نسبت به ویندوز دسکتاپ گران قیمت تر است. از طرفی هم هزینه های نصب ویندوز مطرح می شود که قطعا در مقایسه ویندوز سرور نسبت به معمولی هزینه بالاتری دارد. هزینه های مهم دیگر هم مربوط به تفاوت در هزینه های بازیابی اطلاعات، تعمیرات و انتقال داده ها در هر دو نسخه ویندوز است.
این مقاله را از دست ندهید: امکانات ویندوز 11 برای برنامه نویسان
شباهت های ویندوز سرور با ویندوز دسکتاپ در چیست؟
مهم ترین شباهتی که بین این دو نسخه ویندوز وجود دارد، شباهتی است که بین محیط دو ویندوز وجود دارد. فضای ویندوز و محیط کاربری هر دو نسخه شباهت بسیار زیادی به یک دیگر دارند. البته ویندوز معمولی به نسبت ویندوز سرور کمی محیط کاربر پسند تری دارد. سورس کد هر دو ویندوز هم یکی است و همین موجب می شود هر دو شباهت های بسیار زیادی به یک دیگر داشته باشند. ظاهر برنامه ها بسیار شبیه هم است و اجرای بسیاری از سرویس ها در ویندوز معمولی و windows Server شبیه هم است. صفحه دسکتاپ در دو نسخه نیز یکسان است. منوی استارت، نوار ابزار ها و مواردی از این دست هم کاملا در هر دو ویندوز یکی است.